خطر هاری درکمین شهرهای مازندران

ساخت وبلاگ

به گزارش جام‌جم، وجود سگ‌های ولگرد اگرچه در همه استان‌های کشورمان به یکی از چالش‌ها و مشکلات شهری تبدیل شده، اما در برخی مناطق شاید پررنگ تر باید و بیشتر به چشم آید؛ مثل استان‌های شمالی کشورمان و مثل مازندران که افزایش آمار گزش‌ها در این استان، نشان از افزایش سگ‌های سرگردان و گرسنه در شهرهای کوچک و بزرگ و حتی در محله‌ها و خیابان‌های پرجمعیت و پرتردد دارد. جمعیت سگ‌ها که بیشتر شود یعنی آمار حمله به مردم، گازگرفتگی و هاری بالاتر می‌رود، به عبارتی بذر ترس و وحشت در هر کوی و برزن کاشته می‌شود و حتی یک حس خوب و ساده قدم زدن در شهر از شهروندان سلب می‌شود. و همه اینها جدای از مبالغ سنگین و میلیاردی است که دولت هر سال باید برای مقابله با هاری هزینه کند.

نگرانی از سگ‌های ولگرد
در شهرهای مازندران

این شرایط تقریبا در بیشتر شهرهای مازندران مشاهده می‌شود. در همین زمینه روابط عمومی شبکه بهداشت و درمان بهشهر اعلام کرده که سگ‌های ولگرد پارسال 700 بهشهری را گاز گرفتند و بیشترین مورد گزش سگ نیز در شهر‌های زاغمرز و روستا‌های تابعه میانکاله اتفاق افتاده است.

برخی شهروندان این خطه شمالی نیز در گفت‌وگو با باشگاه خبرنگاران جوان، از نگرانی‌های خود در مورد افزایش سگ‌های ولگرد سخن گفته‌اند. یکی از اهالی شهرستان بابل با اشاره به این که تجمع سگ‌های ولگرد سبب وحشت مردم این منطقه شده، گفته: کودکان ما جرات ندارند برای بازی کردن به کوچه بروند و امنیت وجود ندارد. اشکپور، سخنگوی مرکز مدیریت حوادث و فوریت‌های پزشکی مازندران نیز از حمله سگ‌های ولگرد در 18 اردیبهشت ماه جاری به مردی 55 ساله در مسیر بابل به بابلسر منطقه امیر پازواری، اشاره کرده و یادآور می‌شود که این مرد از چند ناحیه دچار مصدومیت شدید شده است.

آمار بالای گزش در شمال بخصوص مازندران

در همین حال محسن اعرابی، معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی مازندران به جام‌جم می‌گوید: کلا خطه شمال یعنی استان‌های مازندران، گیلان و گلستان جزو مناطقی هستند که آمار گزش سگ در آنها بالاست، که دلیل آن هم موقعیت جغرافیایی و شهری و روستایی این استان‌هاست. به عبارتی اگر در استان‌های دیگر 25درصد جمعیت روستایی هستند، در استان‌های شمالی، 40درصد مردم در روستاها و طبیعت ساکن هستند. حضور مردم و مسافران هم در طبیعت بالاست. از سویی حد و مرز مشخصی بین مناطق روستایی و شهری در استان‌های شمالی وجود ندارد و روستاها و شهرها در هم تنیده و پیونده خورده‌اند (برخلاف دیگر استان‌ها که روستاها در فاصله بسیار دوری از شهرها واقع شده‌اند)، موارد مذکور در کنار تراکم بالای جمیعتی در استان باعث می‌شود نزدیکی و تماس با سگ‌ها بیشتر شود و در نتیجه گزیدگی و احتمالا هاری افزایش یابد.

این مقام مسئول به آماری درخصوص میزان گزش سگ‌ها در استان مازندران اشاره کرده و می‌افزاید: سال 95، کل گزش‌های ثبت شده توسط سگ‌ها
8214 مورد بوده، یعنی روزی 22 مورد و تقریبا ساعتی یک مورد. از این تعداد، 3758 مورد گزش در شهرها و 4456 مورد در روستاها گزارش شده که 779 مورد آن، از طرف سگ‌های ولگرد و 6056 مورد از سوی سگ‌های صاحب دار بوده است.

افزایش سگ‌های ولگرد

به گفته اعرابی، شهر ساری با 1160، آمل با 986، قائمشهر با 779، بهشهر با 704، تنکابن با 609 و بابلسر و نکا و چالوس با بیش از 400 مورد گزیدگی به ترتیب بیشترین میزان گزیدگی را درمازندران به خود اختصاص داده‌اند. این مقام مسئول به این نکته هم اشاره می‌کند که امروزه روش برخورد با سگ‌ها تغییر کرده، به این ترتیب که در گذشته سگ‌ها را با تیر می‌کشتند، کمی بعد و به خاطر ملاحظات حقوق حیوانات، با خوراکی سمی آنها را از پای درمی‌آوردند و بعدتر گفتند، باید زنده‌گیری و عقیم و نگهداری شوند. به‌طور مثال، اکنون مراکزی در بعضی شهرها مثل تنکابن برای نگهداری سگ‌های جمع‌آوری شده، دایر شده که همان مراکز هم به هزینه خوراک و مراقبت و همچنین مدیریت نیاز دارد و هزینه دیگری روی دست ادارات مربوط می‌گذارد، لذا ابقا و افزایش این مراکز خود به چالش و دردسری تبدیل شده، بنابراین شاید نتوانسته‌اند در جمع‌آوری سگ‌ها موفقیت‌آمیز عمل کنند که نتیجه‌اش افزایش سگ‌ها و گزیدگی بوده است.

به گفته اعرابی، تعداد موارد حیوان گزیدگی از سال‌های 1385 تا 1395 از 4265 مورد به 8214 مورد افزایش یافته، درحالی که میزان اتلاف سگ‌ها از
1272 مورد در سال 85 به 52 مورد در سال 1395 کاهش یافته است.

مراکز نگهداری سگ‌ها مشکل دارند

کمال آقامیری، رئیس شورای استان مازندران اگرچه از وجود مراکزی برای نگهداری سگ‌های ولگرد در برخی شهرهای استان چون ساری خبر می‌دهد، اما در عین حال به وجود مشکلاتی درخصوص ایجاد این مراکز اشاره می‌کند و به جام‌جم می‌گوید: ما از یک سو به مراکز بیشتر در همه شهرها احتیاج داریم و از سویی نیازمندیم، این مراکز در نقاطی مناسب و دور از مناطق شهری و روستایی تاسیس شود، لذا از اداره منابع طبیعی و جهادکشاورزی می‌خواهیم، زمین‌های مناسبی را در این زمینه به ادارات مربوط چون شهرداری‌ها اختصاص دهند تا مشکل نبود زمین مناسب رفع شود.

استانداری مازندران: چاره‌اندیشی می‌کنیم

افزایش سگ‌های ولگرد و گزارش‌های رسیده از حمله و گزش آنها، استانداری مازندران را نیز به واکنش و چاره‌اندیشی واداشته است.

علی نبییان، معاون امور عمرانی استانداری مازندران به جام‌جم می‌گوید: در این خصوص جلسات زیادی در استانداری تشکیل شده و به فرمانداران و شهرداران تمام شهرهای استان ابلاغیه‌هایی درخصوص مدیریت صحیح این مشکل تا بهبود کامل اوضاع ارسال شده است.

نبییان می‌افزاید: تعبیه مراکزی برای جمع‌آوری سگ‌های عقیم شده، یکی از اقدامات در نظر گرفته شده توسط مسئولان شهرستان‌هاست که البته ایجاد و ادامه کار آنها نیازمند هزینه بالایی است که در این ارتباط نیز اولا شهرداری‌ها به دنبال تامین منابع مالی مورد نیاز هستند و ثانیا به نیروی مالی و فکری انجمن‌های مردم‌نهاد نیز تکیه کرده‌ایم، چراکه منابع مالی محدود و اندک دولت، عملا اجازه هزینه‌کرد در این زمینه را از ما گرفته است.

فاطمه مرادزاده

جمینگ...
ما را در سایت جمینگ دنبال می کنید

برچسب : مازندران, نویسنده : ایمان اصلاحی jaming بازدید : 87 تاريخ : چهارشنبه 19 مهر 1396 ساعت: 7:51